Å snakke om syning er kanskje ikke noe man gjør med glede, men det er definitivt noe som fortjener litt oppmerksomhet. For de som ikke helt hva syning er, en syning er det øyeblikket hvor du får se og ta farvel med en avdød person før begravelsen. Noen finner tanken litt skremmende, og det er helt forståelig. Men det er også mange gode grunner til å vurdere å være med på en syning, den kan være en viktig del av sorgprosessen.

 

Hva er egentlig syning?

Syning gir de pårørende en mulighet til å se den avdøde en siste gang, ofte i en seng eller åpen kiste. Det er en tid for stille ettertanke, for å si det du ikke rakk å si, for å gråte, for å le, eller bare for å være der i rommet med personen som har gått bort. Det er et svært personlig øyeblikk og noe som vi i Himle Begravelsesbyrå behandler med største respekt og varsomhet.

 

Hvorfor virker det skummelt?

Å møte døden ansikt til ansikt, selv i denne konteksten, er ikke noe vi gjør hver dag. Det er naturlig å føle en viss nøling eller til og med frykt. Noen av oss er redd for følelsene som kan komme, eller kanskje vi er bekymret for hvordan den avdøde vil se ut. Det er helt normalt. I vår kultur er ikke døden noe vi snakker høyt om hver dag, så når vi møter den så direkte, kan det vekke mange følelser.

 

Hvorfor bør du vurdere å være med på syningen?

Til tross for at det kan virke skremmende, er det mange grunner til at syning kan være en viktig del av sorgprosessen. For det første hjelper det med å gjøre døden mer virkelig. I en tid hvor alt kan virke uvirkelig, kan det å se den avdøde hjelpe hjernen å forstå at personen virkelig er gått bort. Dette kan være et viktig skritt i å akseptere tapet.

For det andre gir syning en sjelden mulighet til personlig avskjed. Det kan være terapeutisk å kunne si de siste ordene, dele en stille stund, eller bare være nær. Dette kan gi en følelse av fred og avslutning, noe som er viktig for mange i sorgprosessen.

Og sist, men ikke minst, kan det å delta i en syning være en måte å ære den avdøde på. Det viser en siste respekt og anerkjennelse av livet de levde, og det båndet dere hadde.

Hvis du vurderer å delta i en syning, husk at det er din beslutning. Det er ok å ha blandede følelser om det. 

Å delta i en syning er ikke for alle, og det er helt ok. Men for de som velger det, kan det være et verdifullt skritt på veien gjennom sorgen. Livet har mange faser, inkludert sluttstadiene, og det å ta et siste farvel kan være en viktig del av reisen.