Julen er en tid for å være sammen med familie og venner, men for mange kan det også være en smertefull påminnelse om de som har mistet sine kjære. For dem som sitter alene og savner sine nærmeste kan julen være en tung og ensom tid. Det er viktig å huske på dem og vise omsorg og forståelse for deres situasjon.

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal takle sorgen, spesielt i en tid der andre feirer og har det gøy. Men det finnes noen ting man kan gjøre for å bistå dem som sliter:

  • Vær en god lytter. La dem fortelle om sine kjære og la dem minnes de som er gått bort. Lytt med åpenhet og forståelse, og unngå å komme med kommentarer som “du må begynne å tenke på det positive” eller “du må tenke på de som er igjen”.
  • Vis omsorg. En enkel hånd på skulderen eller en klem kan gi en følelse av støtte og omsorg.
  • Vær en støtteperson. Det kan være en stor hjelp for den som sørger å ha noen å snakke med og stole på. Vær tilstede for dem. Tilby å være en støttespiller og vær tilgjengelig for dem, selv om det bare er for en prat eller en kopp te.
  • Inkluder dem. Inviter dem med på julefeiringen eller andre aktiviteter, slik at de ikke føler seg utenfor.
  • Gi dem rom. Respekter at de kanskje ikke ønsker å delta i alle aktivitetene, og la dem ha tid for seg selv om de trenger det.
  • Gi dem en gave. Det kan være en omtenksom gest å gi dem en liten gave som viser at du bryr deg. Det trenger ikke å være noe dyrt eller fancy – en bok, en lapp med oppmuntrende ord, eller en liten blomst kan gjøre susen.
  • Ta initiativ. Dersom du ser at personen som sørger ikke har noen planer for julen, kan du ta initiativ og invitere dem med på noe. Det kan være en julefeiring, en tur på kino, eller en spasertur i parken.
  • Vær tålmodig. Sorgprosessen er forskjellig for alle, og det kan ta tid å komme seg gjennom den. Vær tålmodig og forståelsesfull, og la dem få den tiden de trenger.
  • Vær oppmerksom på tegn på depresjon. Dersom sorgen ikke blir bedre over tid, kan det være tegn på at personen kan være deprimert. Oppmuntre dem til å søke hjelp dersom de viser tegn på depresjon, som nedsatt matlyst, søvnproblemer, eller manglende interesse for aktiviteter de pleide å nyte.

 

Dersom du selv sitter alene og har mistet en kjær person i julen, er det viktig å være snill mot deg selv. Ta deg tid til å sørge, og la deg selv føle det du føler. Det er helt normalt å ha blandet følelser i en slik situasjon, og det kan være lurt å søke støtte hos venner, familie, eller en profesjonell terapeut.

Det kan også være en god idé å skape deg en plan for hvordan du vil takle julen. Det kan være lurt å prøve noe nytt, som å tilbringe julen på en annen måte enn du pleide, eller å delta i aktiviteter som gir deg glede og avkobling.

Husk også at det er lov å si nei. Dersom du ikke føler deg klar for å delta i julefeiringer eller andre arrangementer, er det helt greit å si nei og heller tilbringe julen på en måte som passer deg best. Men husk,  du skal ikke ha dårlig samvittighet fordi du velger å feire jul.