I en tid der valget om å leve alene blir stadig mer vanlig, står vi overfor en virkelighet som sjelden snakkes høyt om, det å dø alene. Vårt samfunn har sett en økning i antall personer som velger å tilbringe sitt voksne liv uten en partner, og mange opplever derfor både alderdommen og døden i ensomhet. Vi lever også lenger enn noen gang før, noe som innebærer at flere opplever å miste alle sine nære og kjære gjennom årene. Ensomhet i livets siste kapittel er et sensitivt, men likevel viktig tema å adressere.

Tenk deg, å ha levd et langt og forhåpentligvis innholdsrikt liv, men så, mot slutten, er det få eller ingen igjen som kan være der for deg. Det høres ensomt ut for de aller fleste. Som et begravelsesbyrå står vi ofte i møte med denne virkeligheten. Å arrangere en begravelse for noen som har forlatt denne verden alene, stiller oss overfor unike utfordringer og ansvarsområder. Vi skal sørge for at ingen må ta denne siste reisen alene, selv om det ikke skulle være familie eller venner til stede. Vår tilnærming tar utgangspunkt i respekt, verdighet, og en dyp forståelse av at hvert liv fortjener å bli anerkjent, uansett hvor stille det måtte ende.

For oss handler det om å gjøre ting med hjertet. Vi ønsker å skape et varmt og respektfullt farvel for disse personene, noe som reflekterer livet de levde, selv om vi kanskje ikke kjenner hele historien deres. Det kan være så enkelt som å spille litt musikk som gir en følelse av ro, lese opp noen fine ord som feirer livet generelt, eller bare sette fram en enkel blomsterbukett. Små ting, men de betyr så mye.

Det er viktig å huske på at dette handler om ekte mennesker. Folk som har levd, elsket, lært, og kanskje til og med lidd. Bare fordi de har blitt gamle og er de siste i sin krets, betyr ikke det at de fortjener noe mindre av en verdig avslutning. Dersom ingen påtar seg ansvaret for gravferden, sørger kommunen for det praktiske, og vi i Himle legger vår sjel i å fylle det praktiske med mening og varme. Vi fikk nettopp også et brev fra Odd Fellow Ordenen i Grimstad, hvor de forteller om et initiativ for å være til nytte i slike situasjoner. De kan være til stede under seremonien, være behjelpelige med å bære kisten og ellers andre ting det måtte være behov for. Som de sier selv i brevet: Alle har krav på en verdig begravelse. Et flott og hjertevarmt initiativ synes vi.

Denne situasjonen – å være den siste igjen – understreker virkelig behovet for fellesskap og for å se hverandre. Det minner oss på å ikke glemme de eldre blant oss. Kanskje kan vi gjøre mer for å inkludere og besøke dem? For på slutten av dagen, når alt kommer til alt, handler det om å ikke la noen føle seg helt alene.

Så, selv om det kan høres litt trist ut, er det også en påminnelse om verdien av livet og fellesskapet. Hos Himle Begravelsesbyrå, gjør vi det vi kan for å sørge for at alle får en verdig avslutning, og vi jobber hånd i hånd med kommunen for å sikre at selv de som kanskje føler seg litt glemt, blir husket og æret på en fin måte. Og det er noe vi legger vår stolthet i.